چهارمحال و بختياري يکي از رويشگاههاي مهم کلوس کوهي است، و همه ساله مقدار زيادي از اين گياه در کوههاي اين استان رشد ميکند.
به گزارش
پايگاه خبري تحليلي پيرغار به نقل از
منطقه آزاد؛ کرفس کوهي گياهي بومي از خانواده چتريان است که به صورت وحشي در ايران رشد مي کند، اندام هوايي اين گياه در طب سنتي براي درمان فشارخون، زخم و التهاب استفاده مي شود.
از ساليان دراز کرفس کوهي به علت اثرات ضددرد، ضدالتهاب، آرامبخش و ضدسرفه مورد استفاده بوده است. همچنين اين گياه داراي اثرات ضدويروس، ضدديابت، ضدسرطان بوده و آن را به عنوان عامل پيشگيري کننده از زخم معده مطرح ميکنند.
کرفس کوهي در مداواي اضطراب، استرس، انواع اختلالات گوارشي بالاخص بيماريهاي التهابي روده از قبيل کرون و کوليت و بيماريهاي روماتيسمي موثر است.
بذر کرفس کوهي اشتهاآور است و در مهار رشد تومور معده و محافظت از کبد تأثير مفيدي دارد. ضمن اينکه استفاده از آن و نيز جوشانده ريشه گياه کرفس براي درمان علائم آنفلوانزا، سرماخوردگي، سرفههاي شديد و تنگي نفس نافع ميباشد.
از اندامهاي گياه براي رفع معده درد، درمان التهاب مفاصل و روماتيسم و تصفيه خون استفاده ميشود. همچنين کرفس کوهي در درمان چربي خون بالا، پرفشاري خون، انواع اختلالات قلبي عروقي و کمردرد کاربرد خوبي دارد.

علاوه بر اثرات دارويي، اسانس موجود در بذور و ريشه گياه باعث جذب حشرات و تسهيل عمل گردهافشاني، دور نمودن بعضي حيوانات و آفات گياهي و محافظت در برابر آسيبهاي ناشي از افزايش گرما ميشود.
برگ، ساقه و گل کرفس جهت تهيه فرآوردههايي از قبيل ترشي و شور کرفس کوهي و يا استفاده در پخت برخي از غذاها مثل سوپ و يا همراه با ماست و نيز به صورت پودر خشک براي معطر کردن دوغ قابل استفاده است. متاسفانه برخي از عشاير يا بوميان مناطق دامنههاي زاگرس که رستنگاه اصلي اين گياه معطر است، به منظور استفاده از قسمتهاي مختلف ريشه غده مانند آن، زمينه ريشهکني اين گياه پرخاصيت را فراهم کرده اند که اين شيوه تهديدکننده حيات و بقاي اين گونه منحصربه فرد گياهي شده و بايد به شدت از آن پرهيز شود.
چهارمحال و بختياري يکي از رويشگاههاي مهم کلوس کوهي است، و همه ساله مقدار زيادي از اين گياه در کوههاي اين استان رشد ميکند.

شايان شامحمدي رييس دانشگاه شهرکرد در گفتوگو با منطقه آزاد اظهار کرد: کلوس يکي از داروهاي منحصربه فرد است و از آنجايي که دنيا در حال حرکت به سمت گياهان دارويي است، واردکردن مردم روستاها به عرصه براي حفظ گونههاي گياهي مخصوصاً کلوس بسيار تأثيرگذار است، چراکه نقش تکتک افراد جامعه براي حفظ و احياء اينگونه مؤثر است و اين مسئله از طريق فرهنگسازي صحيح همراه با آموزش شکل ميگيرد.
رئيس دانشگاه شهرکرد در ادامه گفت: برگزاري همايشها در دانشگاه گام نخست براي حفظ و احياء اينگونه در حال انقراض است و بايد با سرمايه گذاري راه هاي مختلف را براي حفظ و احياء اين گونه گياهي بيابيم.
به گزارش منطقه آزاد منابع طبيعي و آبخيزداري استان در اقدامي با آوردن مردم تاثير بسياري در حفظ اين گياه از انقراض داشته است و با حمايتي که از فعالان در اين عرصه دار راه را براي تداوم رشد اين گياه باز کرده است.
دانشگاه نيز ميتواند با پرداختن به اين گياه و ارائه راهکارهاي علمي و اساسي در راه حفظ کلوس گام بردارد.